Psychotherapie
en begeleiding
Alle leeftijdsgroepen kunnen bij ons terecht met onder andere volgende problematieken:
Emotionele problemen (depressie, zelfbeeld, zelfvertrouwen, piekeren)
Angst (stress, faalangst, paniek, fobieën, slaapproblemen)
Relationele problemen (partner, gezin, systeem)
Gedragsproblemen (driftbuien, druk gedrag, agressie, impulsiviteit, planning)
Sociale problemen (isolatie, pesten, assertiviteit, sociale vaardigheden)
Autismespectrumstoornissen (ASS)
Eetstoornissen
Opvoeding en gezin (opvoedingsvragen, ouder-kind relatie, scheiding, nieuw samengestelde gezinnen)
Ingrijpende gebeurtenissen en verwerking (trauma, rouw, ziekte, (kinder)oncologie)
Genderdysforie
Kinderen en jongeren
Gesprekstherapie en speltherapie
Tijdens individuele therapiesessies wordt het kind of de jongere uitgenodigd om uit te drukken wat hem of haar bezighoudt.
Kinderen en jongeren worden behandeld op een manier die past bij hun leeftijd en ontwikkeling en afgestemd is op hun problematiek.
Bij jonge kinderen wordt er gewerkt met creatief materiaal en gaan we o.a. spelen, tekenen en schilderen. Naast het spelen vinden ook gesprekken plaats.
Daarbij kan het kind vertellen over thuis, de school, de ruimere omgeving, dingen die moeilijk zijn.
Het gesprek als middel om contact te maken met een kind wordt belangrijker naarmate het kind ouder is. Er wordt ruimte gemaakt om op een veilige
manier moeilijke zaken te bespreken. Hierbij kunnen ook rollenspelen of doe-opdrachten aan bod komen. Daarnaast kunnen deze sessies ook psycho-educatief
van aard zijn. Via uitleg over de gestelde diagnose (op maat van het kind) leert het kind omgaan met zijn beperkingen en sterktes.
Ouderbegeleiding / opvoedingsondersteuning
We trachten het gedrag van het kind of de jongere te veranderen door de ouders te ondersteunen in de opvoeding. De opzet van deze gesprekken is om vaardigheden en de invloed van ouders te vergroten, de emotionele druk te verminderen en het sociale netwerk rond het gezin te versterken. Het vertrekpunt is steeds de specifieke vragen en behoeften van de ouders en het kind of de jongere. Opvoedingsondersteuning vindt veelal plaats in combinatie met individuele sessies met kind of jongere.
Volwassenen
Gesprekstherapie
Tijdens de gesprekken gaan we samen op zoek naar wat er precies aan de hand is en waarmee deze moeilijkheden te maken hebben. We trachten de dieperliggende betekenissen van gevoelens en klachten te achterhalen en zoeken naar handvaten om hiermee om te gaan. We pogen de eigen sterke eigenschappen aan te wenden om met moeilijkheden om te gaan, wat zorgt voor de ontwikkeling van persoonlijke kracht. Hierbij wordt steeds gebruik gemaakt van creatieve middelen en kunnen er registratie of andere opdrachten meegegeven worden voor thuis.
Relatie- en gezinstherapie
In samenspraak met de psychologe(n) vinden de sessies gezamenlijk of individueel plaats (eventueel meerdere psychologen). Thema’s die aan bod komen, zijn o.a. communiceren, verbinden en loslaten.